Σας ενημερώνουμε ότι ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ? Γνώση και Δράση», συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου ? 2018» («Καλέ Παναΐρ»), από 24 έως 28 Μαΐου 2018.

Οι εκδηλώσεις αφορούν στην αναβίωση των εορτασμών για τη σωτηρία του Κάστρου και της πόλης του Διδυμοτείχου από την πολιορκία των Σταυροφόρων κατά την Πεντηκοστή του έτους 1205 μ.Χ. και πραγματοποιούνται πάνω στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προβολής και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο Σύλλογος μας έχει προγραμματίσει δράσεις για τους μαθητές των Σχολείων της περιοχής μας, αποσκοπώντας να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την Ιστορία, τα Μνημεία, αλλά και με επαγγέλματα και δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο Κάστρο κατά το παρελθόν.

Έτσι φέτος στις «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου ? 2018» («Καλέ Παναΐρ»), έχουν προγραμματιστεί για τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 24 Μαΐου και της Παρασκευής 25 Μαΐου 2018, οι εξής δραστηριότητες:

1. Περιήγηση στα μονοπάτια του Κάστρου

Συνοδεία των εκπαιδευτικών και των μελών του Συλλόγου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μνημεία και πτυχές της ιστορίας του Κάστρου και να περιηγηθούν στα μονοπάτια του.

2. Εργαστήρι αγγειοπλαστικής ? κεραμικής τέχνης

Με την καθοδήγηση έμπειρου επαγγελματία αγγειοπλάστη, δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της κατασκευής αγγείων, αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους κομμάτι.

3. Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών

Με μέριμνα ειδικευμένου παιδαγωγού θα κατασκευάσουν φιγούρες, θα παρακολουθήσουν ταινία του θεάτρου σκιών και θα μπορέσουν να παίξουν τη δική τους ιστορία.

4. Εργαστήρι Δημιουργίας με Ζυμάρι

Με την καθοδήγηση παιδαγωγού θα κατασκευάσουν σχέδια και φιγούρες με ζυμάρι, τις οποίες στη συνέχεια θα ψήσουν και όλα αυτά στο χώρο παραδοσιακού φούρνου.

Άλλες δυνατότητες:

Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη «Δημήτρη Ναλμπάντη».

Στάση για ένα κεράκι στις Βυζαντινές εκκλησίες του Κάστρου.

3. Διάλειμμα ? ανάπαυλα στο «μπαλκόνι» του Κάστρου με την υπέροχη θέα.
Επίσης σας πληροφορούμε ότι οι εκδηλώσεις «Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου ? 2018» («Καλέ Παναΐρ») που στο σύνολό τους διεξάγονται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Διδυμοτείχου, έχουν λάβει την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου/Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων, με το υπ? αριθ. Πρωτ. 497/10 Μαΐου 2018 έγγραφο της υπόψη Υπηρεσίας.
Για τη συμμετοχή των μαθητών των Σχολείων σας στις παραπάνω δραστηριότητες σας:

– Προτείνουμε να συμμετάσχετε με τους μαθητές των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

– Έχει κοστολογηθεί η συμμετοχή κάθε μαθητή στο σύνολο των παραπάνω δραστηριοτήτων στο ελάχιστο ποσό των 3 ?, το οποίο κυρίως αποσκοπεί στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων και υλικών.

Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, για να μας γνωστοποιήσετε την απάντησή σας καθώς και τον αριθμό των συμμετεχόντων μαθητών, ώστε να υπάρξει ανάλογος προγραμματισμός και να τηρηθεί ομαλή σειρά στην εναλλαγή των Σχολείων που θα πάρουν μέρος στις δράσεις.

Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων, αναμένουμε στη θετική σας ανταπόκριση και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνδρομή και συνεργασία.

Με ιδιαίτερη τιμή

Η Συντονιστική Γραμματεία του Συλλόγου