Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη, έχοντας την πιο καλή παρέα, τους μαθητές του σχολείου. Τα μέλη του Συλλόγου κεράσανε τους μαθητές σάντουιτς (λουκάνικο και τις αγαπημένες τηγανητές πατάτες των παιδιών) και χυμό. Φυσικά δεν έλειψαν τα πειράγματα και τα καλαμπούρια. Ας ενημερωθούμε όμως για την προέλευση της λέξης και του εθίμου.

Γιατί λέγεται Τσικνοπέμπτη; Διότι αυτήν την Πέμπτη, σύμφωνα με την παράδοση, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά, ενώ παρέες συγκεντρώνονταν στα σπίτια για να ψήσουν κρέας, να το τσικνίσουν δηλαδή. Η διάχυτη μυρωδιά της τσίκνας σε όσα σπίτια είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κρέας, οδήγησε στο να ονομαστεί Τσικνο-Πέμπτη.

Η προέλευση του εθίμου, μάλλον, ανάγεται στις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Ρωμαίων, οι οποίες επιβίωσαν με παραλλαγές μέχρι και τα χριστιανικά χρόνια. Η πολυφαγία και το ποτό, χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ημέρας, θυμίζουν πρακτικές που σχετίζονται με την ευφορία της γης και που, όταν συνδυάζονται με την χριστιανική παράδοση, σημαίνουν την προετοιμασία για τη σαρανταήμερη νηστεία (Σαρακοστή) πριν το Πάσχα.