Στις  16 Μαΐου οι τάξεις Δ’, ΣΤ1 και ΣΤ2 επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με το αμπέλι, την καλλιέργεια του αμπελιού και τη διαδικασία παραγωγής κρασιού και τσίπουρου.

Τα παιδιά παρακολούθησαν βιντεοπροβολή για τις διάφορες ποικιλίες σταφυλιού, για τον τρόπο και τις απαιτήσεις που έχει η καλλιέργεια του αμπελιού αλλά και για τα ειδικά μηχανήματα που απαιτούνται ώστε να γίνει η απόσταξη και τελικά η παραγωγή του κρασιού και του τσίπουρου.

Ακολούθησε επίσκεψη σε μονάδα παραγωγής κρασιού και τσίπουρου καθώς και σε έναν από τους αμπελώνες της επιχείρησης. Εκεί τα παιδιά μπόρεσαν να δουν από κοντά πώς γίνεται η φύτευση της αμπέλου αλλά και τις εγκαταστάσεις  που απαιτούνται για να επεξεργαστεί κανείς τα στέμφυλα και τα σταφύλια για να παράξει κάποιο ποτό. Η υπεύθυνη της εγκατάστασης εξήγησε στα παιδιά τη διαδικασία της απόσταξης δείχνοντάς τους παράλληλα όλα τα μηχανήματα ξεκινώντας από αυτά που χρειάζονται για το πάτημα το σταφυλιών,  συνεχίζοντας με τα καζάνια στα οποία πραγματοποιείται η απόσταξη και καταλήγοντας τελικά στην εμφιάλωση των ποτών.

Το αμπέλι και το κρασί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, άλλωστε όπως είπε και ο τιμημένος με το νόμπελ λογοτεχνίας  Οδυσσέας Ελύτης “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.”

PDF Embedder requires a url attribute