Η Βάπτιση του Χριστού

 

Ο Χριστός βαπτίζεται στον Ιορδάνη

 

Η Βάπτιση του Χριστού
από τον Ιωάννη

ΟΙησούς μεγάλωνε κοντά στη Θεοτόκο και τον Ιωσήφ. Ζούσε όπως και τα άλλα παιδιά, όμως όσοι τον γνώριζαν ένιωθαν ότι ήταν ξεχωριστός.
Πέρασαν τα χρόνια και όταν έγινε τριάντα χρονών πήγε στον Ιορδάνη ποταμό όπου ο Ιωάννης ο Πρόδρομος καλούσε τους ανθρώπους ν? αλλάξουν τρόπο ζωής και να μετανοήσουν, γιατί πλησίαζε η Βασιλεία των Ουρανών. Προετοίμαζε έτσι τους ανθρώπους να δεχθούν τον Ιησού. Μάλιστα τους έλεγε: «Εγώ σας βαφτίζω με νερό. Εκείνος, ο Ιησούς, θα σας βαφτίσει με το Άγιο Πνεύμα».

ΕικόναΣ? αυτόν ήρθε λοιπόν ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτιστεί. Όμως ο Ιωάννης, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, κατάλαβε ότι αυτός είναι ο Μεσσίας και δεν τον άφηνε να μπει στο νερό του Ιορδάνη, λέγοντάς του: «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από εσένα και συ έρχεσαι σ? εμένα;». Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι πρέπει να βαπτιστεί και αυτός σαν άνθρωπος, για να προχωρήσει το σχέδιο του Θεού.
Ο Ιωάννης υπάκουσε και τον βάπτισε. Εκείνη τη στιγμή άνοιξαν οι ουρανοί και το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε σαν περιστέρι πάνω στον Ιησού. Ακούστηκε και μια φωνή ? του Θεού Πατέρα ? από τα ουράνια, που είπε: «Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Yιός. Αυτός είναι ο εκλεκτός μου».

Η αχώριστη Τριάδα

Με αυτό τον τρόπο ο Ιησούς φανερώθηκε στους ανθρώπους ως ο Μεσσίας και άρχισε το δημόσιο έργο του. Φανερώθηκε ακόμη ο Θεός στους ανθρώπους ως Τριάδα αχώριστη: ο Πατέρας που μίλησε, ο Yιός που βαπτίστηκε και το Άγιο Πνεύμα που ήρθε σαν περιστέρι.
Η Βάπτιση του Χριστού γιορτάζεται από την Εκκλησία μας στις 6 Ιανουαρίου.