Οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄, και Γ΄ τάξης στα πλαίσια του μαθήματος «Εμείς και ο Κόσμος», επισκέφθηκαν με τις δασκάλες τους το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κατά τη διαδρομή ο Διευθυντής του Σχολείου αναφέρθηκε στη θέση του Σχολείου τους και στις ονομασίες των οδών που περνούσαν.

Στο Πνευματικό Κέντρο τούς υποδέχθηκαν με αγάπη ο διευθύνων του Κέντρου και εφημέριος του Ναού πατήρ Κύριλλος Κολτσίδης, μαζί με την υπεύθυνη κυρία Ζησούδα Κεχαγιά – Κεσκίνη.

Ο Διευθυντής του Σχολείου αναφέρθηκε στο οικοδόμημα. Είπε στους μικρούς μαθητές ότι το συγκεκριμένο κτίριο κτίστηκε από την εκκλησία και με προσφορές των κατοίκων στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ήταν επιτακτική η ανάγκη της ανέγερσής του, λόγω της αύξησης του Χριστιανικού Ορθόδοξου Πληθυσμού. Ήταν το πρώτο Δημοτικό Σχολείο εκτός των τειχών. Λειτούργησε ως Μονοθέσιο Σχολείο, δηλαδή  με ένα δάσκαλο και αλληλοδιδακτική μέθοδο. Το κτίριο πολλές φορές καταλήφθηκε από Βούλγαρους κατακτητές. Δύο φορές κάηκε, αλλά και τις δύο φορές ανακαινίστηκε. Λειτούργησε ως Σχολείο από το 1860 μέχρι τις αρχές του 20ου  αιώνα. 

Ο διευθύνων πατήρ Κύριλλος στην αναφορά του είπε στους μικρούς μαθητές, ότι με το νέο μητροπολίτη μας κ.κ. Δαμασκηνό το κτίριο ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε, από το Νοέμβριο του 2011, σε Πνευματικό Κέντρο. Σκοπός του κέντρου είναι να προσφέρει σε άπορες οικογένειες, αγάπη και υλικά αγαθά. Σήμερα βοηθά 30 οικογένειες καθημερινά με φαγητό που το ετοιμάζουν γυναίκες, εθελοντικά, σε καθημερινή βάση. Κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο λειτουργεί Κατηχητικό για μικρά παιδιά, από τον πατέρα Γαβριήλ και προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ για μικρά αλλά και για μεγάλα παιδιά.  Για τους ενηλίκους διοργανώνονται προγράμματα τις πρωινές και απογευματινές ώρες.

Η κυρία Ζησούδα Κεχαγιά – Κεσκίνη μαζί με άλλες κυρίες πρόσφεραν στους μικρούς μαθητές εκτός από την αγάπη τους και πλούσια εδέσματα με χυμό.

Κατά την αποχώρηση, αφού οι μαθητές ευχαρίστησαν τον πατέρα Κύριλλο έλαβαν από τον ίδιο, εκτός από τις ευχές για υγεία και καλή πρόοδο και την εικόνα των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ ο πατήρ Νικόδημος, εφημέριος του Ιερού Ναού Σωτήρος Χριστού, πρόσφερε στα παιδιά φυλλάδιο με την Κυριακή Προσευχή.

Ο διευθυντής και οι δάσκαλοι, αφού τους ευχαρίστησαν όλους, επέστρεψαν στο Σχολείο για τη συνέχεια του προγράμματος.

 

 

 

 

Αφήστε σχόλιο