100ετία Α΄ Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου

Τη συμπλήρωση εκατό (100) χρονών ανέγερσης του κτιρίου, γιόρτασε σε σεμνή εκδήλωση το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου (1911-2011) την 25η Ιανουαρίου 2012, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού, με αρτοκλασία και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων ιδρυτών, εφόρων, ευεργετών, διδασκάλων και μαθητών του Σχολείου. Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας τόνισε ότι η Εκκλησία και το Σχολείο, είναι αξίες που η μία συμπληρώνει την άλλη, και ο ιερέας και ο δάσκαλος είναι εξ ίσου πρόσωπα ιερά που μυσταγωγούν το νέο στο Χριστό και στην κοινωνία.

 

Ακολούθησε προσφώνηση του Διευθυντή του Σχολείου κ. Παναγιώτη Αλεξανδράκη και ομιλία της φιλολόγου κ. Θεοπούλας Γκαλδανίδου με θέμα “Η παιδεία στο Διδυμότειχο το 19ο και τον 20ο αιώνα”.

 

Ο κ. Αλεξανδράκης στην ομιλία του για την «Ιστορία του Σχολείου» αναφέρθηκε στο χρονικό ίδρυσης και κατασκευής του  Α΄ Δημοτικού Σχολείου, που είχε για πρωταγωνιστή το σπουδαίο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Φιλάρετο Βαφείδη, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του ξεπέρασε τα προσκόμματα που δημιουργούσαν οι τουρκικές αρχές για τη χορήγηση άδειας ανέγερσής του.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τοπαλούδης Ιωάννης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, μαθητές και γονείς του Σχολείου.

DSC00138Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ο ύμνος του Α΄Δημοτικού Σχολείου από χορωδία μαθητών, σε ποίηση και μουσική του Διδυμοτειχίτη συνθέτη, μαέστρου και εκπαιδευτικού κ. Μανάκα Γεωργίου.

Ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του Σχολείου.

DSC00144