6 Δεκεμβρίου 2022 αρχείο

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η 3η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) με στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Με βάση αυτό το πλαίσιο διοργανώσαμε στο σχολείο κάποιες δράσεις που σκοπό είχαν να ενημερώσουν τα παιδιά για το τι είναι η αναπηρία, να γνωρίσουν κάποιες μορφές αναπηρίας αλλά και να μπουν στη θέση αυτών των ανθρώπων ενισχύοντας έτσι την ενσυναίσθησή τους.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν στους μαθητές όλων των τάξεων, υπήρχαν ωστόσο μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Στο πρώτο σκέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε συζήτηση και παρουσίαση γύρω από την αναπηρία σε συνδυασμό με την προβολή σύντομων animations αλλά και συνεντεύξεων.

Το δεύτερο σκέλος περιελάμβανε βιωματικά εργαστήρια όπου τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν με το στόμα, να γράψουν το όνομά τους στον κώδικα Braille και να αποκωδικοποιήσουν λέξεις γραμμένες στην Braille. Επιπλέον τα παιδιά γνώρισαν κάποιες τεχνικές συνοδείας τυφλών και όντας σε ζευγάρια έμπαιναν στη θέση του ατόμου με προβλήματα όρασης αλλά και στη θέση του συνοδού. Γνωρίσαμε και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, μάθαμε κάποιες βασικές λέξεις αλλά και το χριστουγεννιάτικο τραγούδι Τρίγωνα Κάλαντα. Τέλος δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της προσβασιμότητας και στο πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει στάση η κοινωνία μας δείχνοντας μεγαλύτερο σεβασμό στον συνάνθρωπο. Με αφορμή αυτή τη σκέψη οι μαθητές έφτιαξαν συνθήματα για την αναπηρία και την προσβασιμότητα τα οποία θα μοίραζαν στη γειτονιά τους ώστε το μήνυμά μας να διαμοιραστεί παντού.

Σε μία προσπάθεια τα αυτονόητα να γίνουν δυνατά, ας ελπίσουμε πως κάποια μέρα δεν θα χρειάζονται Παγκόσμιες ημέρες για να μας υπενθυμίζουν βασικές αξίες όπως ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Σαν εσένα

Όταν με βλέπεις στον δρόμο, 
μην στρέφεις το βλέμμα σου αλλού με αποστροφή.
Όταν προσπαθώ να σου κάνω μια ερώτηση, 
μην φεύγεις χωρίς να προσπαθήσεις καν να με καταλάβεις.
Όταν πάω να κάτσω δίπλα σου,
μην σηκώνεσαι ν’ απομακρυνθείς βιαστικά.

Κι όταν τύχει να με φωνάξεις,

μην σκέφτεσαι αν με αποκαλούν 
ανάπηρο, 
άτομο με ειδικές ανάγκες 
ή άτομο με ειδικές ικανότητες.

Το όνομά μου είναι Φίλιππος

και είμαι άνθρωπος σαν εσένα.

Ποίημα του Αποστόλη Ζυμβραγάκη