Category: Δραστηριότητες

Γιορτή της μητέρας

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι αφιερωμένη στη μητέρα. Μητέρα, μανούλα μάνα,
μαμά… όπως και να πει κανείς αυτή τη λέξη δεν χάνει ποτέ την ουσία της. Σε μια μόνο λέξη
κρύβονται τόσο πολλές και τόσο σπουδαίες έννοιες, ανιδιοτέλεια, αγάπη, συγχώρεση,
θαλπωρή, φροντίδα… Μια λέξη ανεξίτηλη και αναλλοίωτη στον χρόνο.
Οι μαθητές του σχολείου μας λοιπόν ως ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης ετοίμασαν
διάφορα δώρα για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, όπως κάρτες, λουλούδια, μάσκες
ομορφιάς και διπλώματα για την καλύτερη μαμά.
Χρόνια πολλά σε κάθε μαμά!

Πώς να πειράξω τη μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;

Πώς ν’ αρνηθώ ή ν’ αναβάλω
ό,τι ορίζει κι απαιτεί
αφού στη γη δεν έχω άλλο
κανένα φίλο σαν αυτή;

Αυτή στα στήθη τα γλυκά της
με έχει βρέφος απαλό
με κάθιζε στα γόνατα της
και μ’ έμαθε να μιλώ.

Αυτή με τρέφει και με ντύνει
όλο το χρόνο που γυρνά
και δίπλα στη μικρή μου κλίνη
σαν αρρωστήσω ξαγρυπνά.

Αυτή σαν πέσω και χτυπήσω
φιλά να γιάνει την πληγή.
Αυτή τι πρέπει να αφήσω
και τι να κάμω μ’ οδηγεί.

Πώς το λοιπόν τέτοια μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί

Γεώργιος Βιζυηνός “Η μητέρα”

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου-Ανακύκλωση

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Οι μαθητές της Α’, Β’ ΚΑΙ Δ’ τάξης την Τρίτη 9 Μαΐου επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής
Εκπαίδευσης Σουφλίου για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα με τίτλο “Διαχείριση απορριμάτων
– ανακύκλωση”.
Τα παιδιά παρακολούθησαν βιντεοπροβολή σχετικά με τα απορρίμματα και τους τρόπους
διαχείρισής τους. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κομποστοποίηση των οργανικών απορριμάτων και
φυσικά στην ανακύκλωση. Τα παιδιά έμαθαν ποια υλικά είναι ανακυκλώσιμα και πόσες φορές
μπορούν αυτά να ανακυκλωθούν. Τέλος τονίστηκε η αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος
με το να το διατηρούμε καθαρό.
Ακολούθησε πρακτικό κομμάτι όπου τα παιδιά κλήθηκαν να διαλέξουν μέσα από ένα σωρό με
απορρίμματα το υλικό που τους ζητούνταν κάθε φορά και να το τοποθετήσουν στον ανάλογο κάδο.
Μία διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση γαντιών μιας χρήσης. Έπειτα τα παιδιά
έφτιαξαν το δικό τους ανακυκλώσιμο χαρτί από αποκόμματα εφημερίδων. Το δεύτερο μέρος του
προγράμματος έκλεισε με την ανάγνωση ενός μικρού παραμυθιού με θέμα την ανακύκλωση.
Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του προγράμματος, κύριο Κουτσούλα Ηλία και Μπαΐρα
Χαράλαμπο για την εξαιρετική τους παρουσίαση.
Προστατεύουμε το περιβάλλον ακολουθώντας 3 συμβουλές:
• Προσπαθούμε να μην υπερκαταναλώνουμε.
• Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα μιας χρήσης.
• Προτιμούμε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία μετά τη
χρήση τους τοποθετούμε στους ανάλογους κάδους!
Η σωστή διαχείριση των απορριμάτων ξεκινάει από εμάς!

PDF Embedder requires a url attribute

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σουφλίου-κύκλος νερού

Στις 3 Μαΐου τα τμήματα ΣΤ1, ΣΤ2 και Δ επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Σουφλί και παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τίτλο “Πηγές νερού” το οποίο πραγματοποιήθηκε από τους κυρίους Κουτσούλα Ηλία και Μπαΐρα Χαράλαμπο.

Τα παιδιά παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο σχετικά με το νερό και την αξία του. Ποια είναι η σύνθεση του νερού; Σε ποιες μορφές το συναντάμε; Πώς καταλήγει στις βρύσες μας; Είναι όλα τα νερά πόσιμα; Πώς μολύνονται οι υδάτινοι πόροι; Σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα δόθηκαν απαντήσεις και επεξηγήσεις.

Μετά το θεωρητικό κομμάτι ακολούθησε περιήγηση στην πόλη του Σουφλίου όπου οι μαθητές είδαν από κοντά το παραδοσιακό πηγάδι, το μαγκανοπήγαδο και το παλαιό παγοπωλείο της πόλης.

Τα παιδιά επισκέφτηκαν τρεις διαφορετικές πηγές όπου μέτρησαν τη θερμοκρασία του νερού, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τον χρόνο ροής του νερού και πήραν δείγματα ώστε αυτά να αναλυθούν από τους ειδικούς και να διαπιστωθεί εάν το νερό των πηγών είναι πόσιμο ή όχι. Στο τέλος έγινε η σύγκριση των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις πηγές.

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που υπενθύμισε σε όλους μας πως το νερό είναι πολύτιμο και η ρύπανσή του μας αφορά όλους.

Ευχές για το Πάσχα

Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου σας εύχονται το Άγιο Φως της Ανάστασης να φωτίζει τις ψυχές όλων μας !

Ο διευθυντής του Σχολείου ευχαριστεί τους μαθητές του ΣΤ΄2 για την ευχετήρια κάρτα που του προσέφεραν εν΄ όψη του Πάσχα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σχολή Αστυφυλάκων

Την Τετάρτη 29/3/2023 και την Πέμπτη 30/3/2023 οι μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου μας μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη,στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου. Η αποστολή του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμότειχου είναι η σύγχρονη, επιστημονική, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων, η οποία αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση, τη γενική μόρφωση και την κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευόμενων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς αυτών στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, και οι μαθητές μας παρακολούθησαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων βιντεοπροβολή με το ημερήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης των δοκίμων αστυφυλάκων, ξεναγήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής (κοιτώνες ανδρών και γυναικών, εστιατόρια κ.ά.) αλλά είχαν και την ευκαιρία να δούνε το πρακτικό μέρος του μαθήματος Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής με πραγματικές βολές σε στόχους στο πεδίο βολής. Στο τέλος, παρακολούθησαν μαζί με τους δόκιμους αστυφύλακες το μάθημα της Ψυχολογίας σε διδακτήριο της Σχολής όπως και υποθετικά σενάρια ελέγχου οχημάτων και ύποπτων πολιτών. Ευχαριστούμε θερμά τη Διοικητή της Σχολής κ. Πουρναρά Αναστασία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και τη θερμή υποδοχή των μαθητών μας, την Αστυνόμο Α’ κ. Παγωνάκη Σαραντούλα, την Αστυνόμο Β’ κ. Λαμπούδη Μαρία, την Ανθυπαστυνόμο κ. Καραμπουναρλή Κωνσταντίνα, τον Υπαστυνόμο Α’ κ. Αθανάσογλου Μιχαήλ, τον Αστυνόμο Α’ κ. Τζανταρίδη Ηλία και τον Υπαστυνόμο Β’ κ. Δεληπουτουλούδη Απόστολο όπως και τους δευτεροετείς δόκιμους αστυφύλακες για την μετάδοση των επαγγελματικών γνώσεων και των εμπειριών τους, την αμεσότητά τους και την ευγένεια τους προς τους μαθητές μας.

Εορτή Τριών Ιεραρχών 30-1-2023

Στις 30-1-2023 το σχολείο μας συμμετείχε στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου. Στη συνέχεια ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μοίρασε τα καθιερωμένα βασιλοπιτάκια στους μαθητές μας. Ευχαριστούμε τον Σύλλογο για αυτή την προσφορά τους! Κατόπιν, ο Σύλλογος Διδασκόντων έκοψε την βασιλόπιτα του ,όπου τυχερός ήταν ο κύριος Παραπαγγίδης ,δάσκαλος του ΣΤ2. Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς : “Χρόνια Πολλά με υγεία, δύναμη και φώτιση και σε όσους κέρδισαν το φλουρί να είναι πάντα καλότυχοι”!

Έκθεση φωτογραφίας

Ένα ταξίδι στο χρόνο –Ελαφοχώρι 1922-2022.

Την Πέμπτη 25-1-2023 οι μαθητές της Γ΄ , Ε1΄, Ε2΄, ΣΤ1΄ και ΣΤ2΄ επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφίας με θέμα : “Ένα ταξίδι στο χρόνο –Ελαφοχώρι 1922-2022 ” ,αφού είχε προηγηθεί στο σχολείο παρουσίαση σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε στην εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και την προσφυγοποίηση των κατοίκων της .

Η έκθεση λειτούργησε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου από τις 24-1-2023 έως και 28-1-2023 και αποτέλεσε ένα αφιέρωμα στο χωριό Ελαφοχώρι . Πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του και υλοποιήθηκε από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Έβρου. Στη συγκεκριμένη λοιπόν έκθεση εκτυλίχθηκε όλη η κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων του χωριού, μετά την προσφυγιά και την εγκατάστασή τους στο Ελαφοχώρι έωςκαι σήμερα (100 χρόνια 1922-2022) . Το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε διατέθηκε από 46 πολίτες, είτε καταγόμενους από το Ελαφοχώρι είτε άτομα που δραστηριοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χωριό.

Στην έκθεση επίσης συμπεριλήφθηκε φωτογραφικό υλικό – αφιέρωμα στην πόλη του
Διδυμοτείχου – με ογδόντα περίπου φωτογραφίες με τη συμμετοχή του Ιστορικού και
πολιτιστικού συλλόγου «Καστροπολίτες Γνώση και Δράση»

Πρόσκληση για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

Στη γιορτή μπορούν να παραβρεθούν οι γονείς της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας .

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η 3η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) με στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Με βάση αυτό το πλαίσιο διοργανώσαμε στο σχολείο κάποιες δράσεις που σκοπό είχαν να ενημερώσουν τα παιδιά για το τι είναι η αναπηρία, να γνωρίσουν κάποιες μορφές αναπηρίας αλλά και να μπουν στη θέση αυτών των ανθρώπων ενισχύοντας έτσι την ενσυναίσθησή τους.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν στους μαθητές όλων των τάξεων, υπήρχαν ωστόσο μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Στο πρώτο σκέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε συζήτηση και παρουσίαση γύρω από την αναπηρία σε συνδυασμό με την προβολή σύντομων animations αλλά και συνεντεύξεων.

Το δεύτερο σκέλος περιελάμβανε βιωματικά εργαστήρια όπου τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν με το στόμα, να γράψουν το όνομά τους στον κώδικα Braille και να αποκωδικοποιήσουν λέξεις γραμμένες στην Braille. Επιπλέον τα παιδιά γνώρισαν κάποιες τεχνικές συνοδείας τυφλών και όντας σε ζευγάρια έμπαιναν στη θέση του ατόμου με προβλήματα όρασης αλλά και στη θέση του συνοδού. Γνωρίσαμε και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, μάθαμε κάποιες βασικές λέξεις αλλά και το χριστουγεννιάτικο τραγούδι Τρίγωνα Κάλαντα. Τέλος δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της προσβασιμότητας και στο πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει στάση η κοινωνία μας δείχνοντας μεγαλύτερο σεβασμό στον συνάνθρωπο. Με αφορμή αυτή τη σκέψη οι μαθητές έφτιαξαν συνθήματα για την αναπηρία και την προσβασιμότητα τα οποία θα μοίραζαν στη γειτονιά τους ώστε το μήνυμά μας να διαμοιραστεί παντού.

Σε μία προσπάθεια τα αυτονόητα να γίνουν δυνατά, ας ελπίσουμε πως κάποια μέρα δεν θα χρειάζονται Παγκόσμιες ημέρες για να μας υπενθυμίζουν βασικές αξίες όπως ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Σαν εσένα

Όταν με βλέπεις στον δρόμο, 
μην στρέφεις το βλέμμα σου αλλού με αποστροφή.
Όταν προσπαθώ να σου κάνω μια ερώτηση, 
μην φεύγεις χωρίς να προσπαθήσεις καν να με καταλάβεις.
Όταν πάω να κάτσω δίπλα σου,
μην σηκώνεσαι ν’ απομακρυνθείς βιαστικά.

Κι όταν τύχει να με φωνάξεις,

μην σκέφτεσαι αν με αποκαλούν 
ανάπηρο, 
άτομο με ειδικές ανάγκες 
ή άτομο με ειδικές ικανότητες.

Το όνομά μου είναι Φίλιππος

και είμαι άνθρωπος σαν εσένα.

Ποίημα του Αποστόλη Ζυμβραγάκη

Το αστέρι της ευχής

Ο οργανισμός Make-A-Wish (Κάνε- μια -ευχή Ελλάδος) εδώ και 26 χρόνια εκπληρώνει ευχές παιδιών 3-18 ετών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες.Η εκπλήρωση μιας ευχής των παιδιών με σοβαρές ασθένειες μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τη ζωή τους. Αντικαθιστά τον φόβο με την αυτοπεποίθηση, τη θλίψη με τη χαρά,το άγχος με την ελπίδα. Έτσι, λοιπόν,και οι μαθητές του σχολείου μας με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αυτή την προσπάθεια του οργανισμού, βοηθώντας να πραγματοποιηθεί το όνειρο κάθε παιδιού. Μετά από λίγες μέρες έλαβαν ως αναμνηστικό το Αστέρι της Ευχής μαζί με το κορδελάκι που το συνόδευε.

Ευχαριστούμε πολύ τον οργανισμό που μας έδωσε την ευκαιρία να συνδράμουμε κι εμείς στο σπουδαίο και αξιέπαινο έργο τους και φυσικά νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση για την κινητοποίηση των μαθητών μας.

Ευχόμαστε το Αστέρι της Ευχής να συνοδεύει το κάθε παιδί και να του υπενθυμίζει να μην σταματά να αγωνίζεται για την υγεία και την ευτυχία του όπως και για κάθε όνειρό του!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος – Απόδειξη και πιστοποιητικό υιοθεσίας 65

Προς 1ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη στήριξή σας στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Με τη δωρεά σας συμμετέχετε και εσείς ώστε να εκπληρωθούν ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες. Το πρόγραμμα Αστέρι της ευχής εδώ και 24 χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα εξεύρεσης πόρων του οργανισμού μας ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν ευχές παιδιών που έχουν στερηθεί την παιδική ανεμελιά.

Στα συνημμένα μπορείτε να βρείτε την απόδειξη της δωρεάς σας και το πιστοποιητικό υιοθεσίας ευχής του προγράμματος.

Σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας! Θα θέλαμε ακόμα τα συνημμένα αρχεία να κοινοποιηθούν στο μαθητικό συμβούλιο εφόσον υπάρχει καθώς και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

.