Category: Δραστηριότητες

Πρόσκληση για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

Στη γιορτή μπορούν να παραβρεθούν οι γονείς της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας .

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η 3η Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) με στόχο την προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία.

Με βάση αυτό το πλαίσιο διοργανώσαμε στο σχολείο κάποιες δράσεις που σκοπό είχαν να ενημερώσουν τα παιδιά για το τι είναι η αναπηρία, να γνωρίσουν κάποιες μορφές αναπηρίας αλλά και να μπουν στη θέση αυτών των ανθρώπων ενισχύοντας έτσι την ενσυναίσθησή τους.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν στους μαθητές όλων των τάξεων, υπήρχαν ωστόσο μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Στο πρώτο σκέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε συζήτηση και παρουσίαση γύρω από την αναπηρία σε συνδυασμό με την προβολή σύντομων animations αλλά και συνεντεύξεων.

Το δεύτερο σκέλος περιελάμβανε βιωματικά εργαστήρια όπου τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν με το στόμα, να γράψουν το όνομά τους στον κώδικα Braille και να αποκωδικοποιήσουν λέξεις γραμμένες στην Braille. Επιπλέον τα παιδιά γνώρισαν κάποιες τεχνικές συνοδείας τυφλών και όντας σε ζευγάρια έμπαιναν στη θέση του ατόμου με προβλήματα όρασης αλλά και στη θέση του συνοδού. Γνωρίσαμε και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, μάθαμε κάποιες βασικές λέξεις αλλά και το χριστουγεννιάτικο τραγούδι Τρίγωνα Κάλαντα. Τέλος δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της προσβασιμότητας και στο πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει στάση η κοινωνία μας δείχνοντας μεγαλύτερο σεβασμό στον συνάνθρωπο. Με αφορμή αυτή τη σκέψη οι μαθητές έφτιαξαν συνθήματα για την αναπηρία και την προσβασιμότητα τα οποία θα μοίραζαν στη γειτονιά τους ώστε το μήνυμά μας να διαμοιραστεί παντού.

Σε μία προσπάθεια τα αυτονόητα να γίνουν δυνατά, ας ελπίσουμε πως κάποια μέρα δεν θα χρειάζονται Παγκόσμιες ημέρες για να μας υπενθυμίζουν βασικές αξίες όπως ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αποδοχή της διαφορετικότητας.

Σαν εσένα

Όταν με βλέπεις στον δρόμο, 
μην στρέφεις το βλέμμα σου αλλού με αποστροφή.
Όταν προσπαθώ να σου κάνω μια ερώτηση, 
μην φεύγεις χωρίς να προσπαθήσεις καν να με καταλάβεις.
Όταν πάω να κάτσω δίπλα σου,
μην σηκώνεσαι ν’ απομακρυνθείς βιαστικά.

Κι όταν τύχει να με φωνάξεις,

μην σκέφτεσαι αν με αποκαλούν 
ανάπηρο, 
άτομο με ειδικές ανάγκες 
ή άτομο με ειδικές ικανότητες.

Το όνομά μου είναι Φίλιππος

και είμαι άνθρωπος σαν εσένα.

Ποίημα του Αποστόλη Ζυμβραγάκη

Το αστέρι της ευχής

Ο οργανισμός Make-A-Wish (Κάνε- μια -ευχή Ελλάδος) εδώ και 26 χρόνια εκπληρώνει ευχές παιδιών 3-18 ετών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες.Η εκπλήρωση μιας ευχής των παιδιών με σοβαρές ασθένειες μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τη ζωή τους. Αντικαθιστά τον φόβο με την αυτοπεποίθηση, τη θλίψη με τη χαρά,το άγχος με την ελπίδα. Έτσι, λοιπόν,και οι μαθητές του σχολείου μας με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αυτή την προσπάθεια του οργανισμού, βοηθώντας να πραγματοποιηθεί το όνειρο κάθε παιδιού. Μετά από λίγες μέρες έλαβαν ως αναμνηστικό το Αστέρι της Ευχής μαζί με το κορδελάκι που το συνόδευε.

Ευχαριστούμε πολύ τον οργανισμό που μας έδωσε την ευκαιρία να συνδράμουμε κι εμείς στο σπουδαίο και αξιέπαινο έργο τους και φυσικά νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση για την κινητοποίηση των μαθητών μας.

Ευχόμαστε το Αστέρι της Ευχής να συνοδεύει το κάθε παιδί και να του υπενθυμίζει να μην σταματά να αγωνίζεται για την υγεία και την ευτυχία του όπως και για κάθε όνειρό του!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος – Απόδειξη και πιστοποιητικό υιοθεσίας 65

Προς 1ο Δημοτικό Σχολείο Διδυμοτείχου

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη στήριξή σας στο πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Με τη δωρεά σας συμμετέχετε και εσείς ώστε να εκπληρωθούν ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές για τη ζωή τους ασθένειες. Το πρόγραμμα Αστέρι της ευχής εδώ και 24 χρόνια αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα εξεύρεσης πόρων του οργανισμού μας ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν ευχές παιδιών που έχουν στερηθεί την παιδική ανεμελιά.

Στα συνημμένα μπορείτε να βρείτε την απόδειξη της δωρεάς σας και το πιστοποιητικό υιοθεσίας ευχής του προγράμματος.

Σας ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη στο έργο σας! Θα θέλαμε ακόμα τα συνημμένα αρχεία να κοινοποιηθούν στο μαθητικό συμβούλιο εφόσον υπάρχει καθώς και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

.

Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες στον αύλειο χώρο του σχολείου μας.

Οι μαθητές όλων των τάξεων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, έπαιξαν διάφορα παιδαγωγικά

παιχνίδια ,συμμετείχαν στις διάφορες δραστηριότητες με μεγάλο ενθουσιασμό.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους !

dav
dav
dav
dav
dav
dav

Πρόγραμμα σχολικής γιορτής 28ης Οκτωβρίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-28ης-ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-2022

Tο πρώτο μου Πάσχα – Γρηγόριος Ξενόπουλος

(από το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος Γ΄, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)


Aγαπητοί μου,
 
Aυτές τις ημέρες ξαναγυρίζω πάντα στα παιδικά μου χρόνια. Kαι θυμάμαι τις θαυμάσιες εκείνες γιορτές που χαιρόμουν στην πατρίδα μου, όταν ήμουν μικρό αμέριμνο παιδί κι είχα τους καλούς μου γονείς να με φροντίζουν και να μ’ οδηγούν σε όλα. Φυσικά και στην εκκλησία ή στα «θρησκευτικά μου καθήκοντα». Όσο ήταν χειμώνας, η μητέρα μου μ’ έπαιρνε μαζί της στον Άι-Γιάννη ή στη Φανερωμένη, τις γειτονικές μας εκκλησίες, που λειτουργούσαν κάπως αργά – από τις οχτώ η μια, από τις εννιά η άλλη. Mα όταν έμπαινε η άνοιξη, που μπορούσα να ξυπνώ και να βγαίνω πιο πρωί, ο πατέρας μου μ’ έπαιρνε στην Eπισκοπιανή ή στον Άγιο Xαράλαμπο, εξοχικές εκκλησίτσες αυτές, σ’ ένα ωραίο παραθαλάσσιο προάστιο, που λειτουργούσαν από τις επτά. Mετά τη λειτουργία, κάναμε κι έναν ωραίο περίπατο στους Kήπους και γυρίζαμε λιγάκι κουρασμένοι μα πολύ ευχαριστημένοι κι οι δυο.

Συνέχεια ανάγνωσης

25η Μαρτίου 2021 – Η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

25η Μαρτίου 2021: Η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Παιχνίδι: 200 Χρόνια από την Επανάσταση (Δ΄, Ε΄ & ΣΤ τάξη)

Είναι ένα ταξίδι 200 χρόνια πριν, στην εποχή του αγώνα για απελευθέρωση, στο οποίο τα παιδιά των μεγάλων τάξεων (Δ’, Ε’ και Στ’) παίζουν και συμμετέχουν.

Έκφραση συγχαρητηρίων

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Έβρου θέλουν να εκφράσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στους μαθητές, στις μαθήτριες, στη Διεύθυνση καθώς και στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, για την εξαιρετική παρουσία τους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Δ/ΝΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΕΒΡΟΥ

 ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΥΔΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

Ανακύκλωση στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης

ΑΦΙΣΑ ΕΕΑΑ